Home

Een bezoekje aan het Staverse museum

Wie Stavoren bezoekt kan er niet onder uit om ook een bezoekje te brengen aan Toankamer ’t Ponthús.

Hoewel Stavoren de oudste stad van Friesland is, is er dankzij overstromingen, oorlogen en economisch verval weinig meer over van een historische stad, dit in tegenstelling tot Zuiderzeesteden als Hoorn en Enkhuizen

In het ponthús wordt de roemruchte geschiedenis van Stavoren weer tot leven gebracht.

 

Ponthuzen

De toankamer bevindt zich in 2 pandjes die gebouwd zijn als dienstwoningen voor de Rederij, die jaren lang de roemruchte (trein)pontverbinding onderhield tussen Stavoren en Enkhuizen. Hoewel ze al lang niet meer bewoond werden door stokers, machinisten of andere veerbootmedewerkers werden deze woningen nog altijd de Ponthuzen genoemd, hetgeen ook de naam ’t Ponthús verklaart.

 

Wat is er te zien in ’t Ponthús?

In ’t Ponthús wordt de bezoeker op eigentijdse wijze verteld over de historie van de stad. Door het gebouw loopt een tijdbalk van het jaar nul tot nu, waaruit gelinkt wordt naar de historie van de stad.

 

Aan de hand van deze tijdbalk wordt kort ingehaakt op een gebeurtenis uit de geschiedenis zoals o.a. de Slag bij Staveren, het St. Odulphus klooster, het Hanzeverleden, de plunderingen door de Noormannen,  de scheepvaart, de visserij van vroeger enz..

 

Ook de recente geschiedenis wordt niet vergeten, zo wordt er aandacht besteed aan het Hoogland gemaal, Scheepswerf Volharding 1918-2008, vondsten opgevist uit Waddenzee, het treinongeluk in Stavoren, de oude en de nieuwe sluis in Stavoren enz.

Naast de tijdbalk die te volgen is hebben we ook verschillende exposities in het museum.

 

Het Vrouwtje van Stavoren

De legende van het Vrouwtje is een van de bekendste legendes van Nederland. Maar hoeveel mensen kunnen het verhaal nu echt vertellen? Iedereen weet wel iets van de ring, de vis en het graan, maar hoe zit nu precies de vork in de steel?

Het vrouwtje heeft een eigen zaal in het Ponthús waar een film wordt vertoond over de legende.

 

Ook voor kinderen!

Kinderen zijn meer dan welkom in ons museum.