Bezienswaardigheden

DWALEN DOOR STAVOREN

“Dwalen door Stavoren” is een wandelroute die u naar bijzondere cultuur-historische plaatsen wijst in Stavoren. Er zijn zes panelen die de betekenis van Stavoren, de oudste stad van Friesland, kort beschrijven en prachtig illustreren:

  1. Het ontstaan van Stavoren
  2. Blokhuis
  3. De Schans
  4. Stavoren, een handelsstad
  5. Het Odulphus klooster
  6. Het kerkelijke leven

 

IN DE VOETSPOREN VAN ODULPUS

“In de voetsporen van Odulphus” is een wandelroute die begint in Hemelum, door Bakhuizen loopt en eindigt in Stavoren. Deze cultuur-historische route laat het belang zien van het oudste klooster van Friesland, de St. Odulphusabdij van Stavoren, gedurende de middeleeuwen. Daarnaast zijn de kerken en het klooster van Hemelum en Bakhuizen opgenomen in deze route, omdat ze nauw verbonden zijn met de geschiedenis van de St. Odulphusabdij.

http://kloosterhemelum.nl/nl/klooster/in-de-voetsporen-van-odulphus

 

HET PONTGAT IN DE SPOORHAVEN

De resten van de oprit naar de veerpont zijn in 2015 gerestaureerd en vormen nu een blijvend monument in de Staverse spoorhaven.
In ’t Ponthus is een expositie ingericht over deze voor Nederland zo unieke verbinding. Maar ook ter plaatse kunt u de historie lezen van dit unieke bouwwerk. Een kijkje nemen is zeker de moeite waard.

 

 

 

 

 

DE VISFONTEIN

Een Elfstedentocht van bijna 200 kilometer over natuurijs is een steeds grotere zeldzaamheid geworden. Daarom is er gewoon een nieuwe Elfstedentocht gemaakt, niet verbonden door ijs, maar door het sprankelende water van fonteinen. Als u in Stavoren de visfontein aandoet, kunt u meteen een bezoek brengen aan het historisch museum van Stavoren.
Informatie over de 11 fonteinen is verkrijgbaar in het tip kantoor tegenover de Visfontein, of ga naar https://www.friesland.nl/nl/locaties/2637428034/11fountains-stavoren

 

VLIEGERS MONUMENT

In 2010 is er een vliegers monument over de noodlanding van en Halifax bommenwerper nabij het J.L. Hooglandgemaal ontwikkeld, geplaatst en onthuld, samen met familieleden van de vliegers, door de toenmalige wethouder van de gemeente Nijefurd.
Het monument geeft een beeld van de noodlanding van de bommenwerper, geeft informatie over de bemanning van het vliegtuig en beschrijft uitgebreid de situatie waarin de bemanning zich bevond.

 

Elk jaar op 4 mei, organiseert de 4-mei Commissie Stavoren in samenwerking met de kinderen van de basisschool een stille tocht naar het kerkhof, met dit monument als vertrek punt. Op het kerkhof worden de bemanningsleden van de Halifax 8 A-P en andere oorlogsslachtoffers herdacht.

Doordat het paneel na 8 jaar ontzettend toegetakeld was door UV en weersinvloeden, is het paneel hertekend en van een nieuwe lay-out voorzien. Dit is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Súdwest-Fryslân en Toankamer ’t Ponthus.
De herplaatsing van het monument vond plaats in september 2018.

 

Wilt u weten wat er zich allemaal in de avond van 14 oktober 1944 afspeelde, is een bezoek aan dit monument, na een bezoek aan de expositie in ’t Ponthus, zeker een aanrader.