Vliegersmonument Crash Halifax 8 A-P

Zo’n 8 jaar geleden is er een vliegers monument over de noodlanding van en Halifax bommenwerper nabij het J.L. Hooglandgemaal ontwikkeld, geplaatst en onthuld, samen met familieleden van de vliegers, door de toenmalige wethouder van de gemeente Nijefurd.

Het monument geeft een beeld van de noodlanding van de bommenwerper, geeft informatie over de bemanning van het vliegtuig en beschrijft uitgebreid de situatie waarin de bemanning zich bevond.

Elk jaar op 4 mei, organiseert de 4-mei Commissie Stavoren in samenwerking met de kinderen van de basisschool een stille tocht naar het kerkhof, met dit monument als vertrek punt. Op het kerkhof worden de bemanningsleden van de Halifax 8 A-P en andere oorlogsslachtoffers herdacht.

 

Doordat het paneel na 8 jaar ontzettend toegetakeld was door UV en weersinvloeden, is het paneel hertekend en van een nieuwe lay-out voorzien. Dit is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Súdwest-Fryslân en Toankamer ’t Ponthus.

De herplaatsing van het monument vond plaats in september 2018.

Wilt u weten wat er zich allemaal in de avond van 14 oktober 1944 afspeelde, is een bezoek aan dit monument zeker een aanrader.